Den foreliggende guitarskole er den første af i alt 3 lærebøger, som starter på begynderniveau og ender på højniveau. Lærebøgerne er slutresultatet af mit diplomarbejde på musikkonservartoriet, hvor jeg skrev en guitarskole og en afhandling om "klassiske guitaristers holdningstekniske problemer". (1981)

Den første bog er et grundkursus i at spille efter noder med melodier spændende fra egne kompositioner til kendte folksongs, pop og blues med improvisation. Mine musikskoleelever har gennem årene selv valgt de melodier de syntes bedst om.

Jeg har indspillet alle bogens melodier på den vedlagte cd, således at eleven kan høre sangen eller spille sammen med cd´en. Ved at dreje på stereoanlæggets balanceknap, kan man dæmpe melodistemmen, hvorved kun akkompagnementet høres. Ud for hver melodi står der et cd-nummer.

For at eleven bliver en god nodelæser, er kun skalaerne forsynet med fingersætning og tabulatur. Effekten af denne skoling har jeg især mærket hos elever, som senere er skiftet over til jazzguitaren.

Med hensyn til rytmelæren, går jeg ret hurtigt væk fra det traditionelle "1 - 2 - 3 - 4 - tælleri" til Cheve´s rytmesprog, som jeg med stor taknemmelighed lærte på et kursus med Inge Marstal fra Det Kgl. danske Musikkonservatorium.

Lærebog nr. 1 er en meget grundig bog med en del tekst- og billedmateriale, men gennem mine mange års erfaring som guitarlærer har jeg erfaret, at eleverne ikke kommer særlig langt uden fornuftige sidde- og håndstillinger. Jeg kan desuden anbefale elever, som vil starte med elguitar at benytte denne bog som et grundkursus, inden det går løs med rock , blues og improvisationsteknikker. (Lars Ulrich fra "Metallica" startede faktisk med at spille klassisk guitar)!

Jeg håber med denne bog bog at kunne yde et bidrag for især den klassiske guitar. Fra bind 1 til bind 3 er der en rød tråd, hvor jeg har prøvet at lave en jævn progression, så eleven kan mestre de stigende vanskeligheder, både teknisk og intellektuelt.

For at bogen ikke skal blive for omfattende, har jeg undladt sammenspilsmateriale og en større afdeling for akkordguitar, dog med et par duetter.

Fra ca. midten af lærebog nr. 1, hvor de mest basale noder og rytmer er på plads, starter mine elever i et guitarorkester. Herefter går udviklingen hurtigt. (Se min nye bog "Guitarorkesteret" bind 1, som netop bliver udgivet af forlaget Dansk Sang).

 

Til sidst vil jeg takke alle de mennesker som enten har opmuntret, inspireret eller hjulpet mig ved tilblivelsen af denne bog.

Hvis der skulle dukke spørgsmål op vedr. lærebogen, står jeg gerne til rådighed på
tlf. 74652140, mobil 28510865 eller e-mail info@torbenguitar.dk

www.torbenguitar.dk.

 

God fornøjelse

 

Torben Andersen

sommeren 2005